• ulu_fanua_01

Tala Fou

Le faʻaogaina o le uaea i le tulaga fou faavaomalo

O Rusia ma Iukureini na feosofi i fafo talu ona aliaʻe leo eseese faavaomalo i le vaitafe e le gata, na faia e le mamalu o atunuu eseese o saunoaga, o tagata o Rusia ma Iukureini e nonofo i le taua, o le taua na aumaia ai le tiga tele i olaga o tagata, ina ia puipuia ai. O le taua i le faaaunuua i totonu o le atunuu, o le tele o atunuu i Ukraine tuaoi na fausia se pa maualuga e tetee atu i le aʻe, ma se uaea uaea e taofia ai le aufaigaluega mai le sopoia o le tuaoi.

Le fa'aogaina o le pa ma le sele uaea 001

O Anna Michalska, o se fofoga fetalai mo le auaunaga i tuaoi o Polani, na vave ona faalauiloaina e faapea o se pa 200-kilomita ma masini e tetee atu i fesootaiga o le a le pine ae fausia i luga o le tuaoi ma Kaliningrad.Na ia faatonuina foʻi leoleo tuaoi e faʻapipiʻi ni sele eletise i luga o le tuaoi.

Le fa'aogaina o le pa ma le sele uaea 002

O le tuaoi o Finelani ma Rusia e tusa ma le 1,340 kilomita le umi.Ua amata ona fausia e Finelani se pa e 200-kilomita i lona tuaoi ma Rusia, i le tau fuafuaina o le 380 miliona euros ($400 miliona), e faʻatatau i le faʻamalosia o le saogalemu ma puipuia ai le tele o femalagaiga.

O le pa o le a sili atu i le tolu mita le maualuga ma faʻapipiʻi i luga o le uaea faʻamaʻi, ma i totonu o nofoaga maʻaleʻale, o le a faʻapipiʻiina i mea puʻeata i le po, moli lolovaia ma sipika, o le tala lea a le leoleo tuaoi Finnish.I le taimi nei, o le tuaoi o Finelani o loʻo puipuia tele i se pa laupapa mama, aemaise lava e puipuia ai lafumanu mai le feoai solo i le tuaoi.

Le fa'aogaina o le pa ma le sele uaea 003

Na talosaga aloaia Finelani e auai i le NATO i le masina o Me o le tausaga talu ai, ma e leʻi umi ae tuʻuina atu se fuafuaga e suia ana tulafono tuaoi e faʻatagaina ai le fausiaina o pa puipui i lona tuaoi i sasaʻe ma Rusia.O Iulai na tea nei, na talia ai e Finelani se teuteuga fou i lana tulafono o le Pulega o tuaoi e faafaigofie ai le fausiaina o se pa malosi.
Finnish Border Guard Brigadier General Jari Tolpanen na taʻu atu i le au tusitala ia Novema e ui o le tuaoi sa masani ona "lelei lelei," o le feteenaiga a Rusia ma Iukureini na "matua" suia ai le tulaga saogalemu.Finelani ma Suetena ua leva ona tausia se faiga faavae o le le ogatasi a le militeri, ae ina ua mavae le feteenaiga i le va o Rusia ma Iukureini, na amata ona mafaufau uma e lafoai lo latou solitu ma auai i le NATO.

Finelani o loʻo agai i luma ma se talosaga e auai i le NATO, o se atinaʻe e faʻatupuina ai le avanoa e mafai ai ona gaoia se savaliga i tuaoi tuaoi o Suetena.Na valoia e le Peresetene Finnish Sauli Niinisto ia Fepuari 11 o Finelani ma Suetena o le a faʻatagaina aloaia i le NATO aʻo leʻi oʻo i le fono a Iulai.


Taimi meli: Mati-21-2023